Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. november 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030

Komisija je danes objavila razpis za prijavo interesa za mesta, ki so se pripravljena pridružiti evropski misiji ''100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030'', eni od petih misij, opredeljenih v strateškem načrtu programa Obzorje Evropa.

Participation of Frans Timmermans, Executive Vice-President of the European Commission, at the start of the Sun Trip Europe 2021

Cilj misije je doseči 100 podnebno nevtralnih in pametnih evropskih mest do leta 2030 ter zagotoviti, da bodo ta mesta delovala kot eksperimentalna in inovacijska središča, ki bodo zgled za doseganje nevtralnosti drugih evropskih mest do leta 2050.

Komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je povedala: »Mesta in regije potrebujemo na čelu naših prizadevanj za dosego podnebne nevtralnosti. Pozdravljamo navdušenje in ambicije, ki so jih mnoga mesta že delila z nami. K sodelovanju pri razpisu bi rada spodbudila ne le mesta, ki so že zelo napredovala na poti k podnebni nevtralnosti, temveč tudi tista, ki so v zgodnejši fazi preobrazbe.«

Izbrana mesta bodo v ospredju prehoda na podnebno nevtralnost v skladu s cilji evropskega zelenega dogovora in bodo svojim skupnostim prinesla številne koristi, kot so zmanjšanje onesnaženosti zraka in obremenitve s hrupom, prezasedenosti in bolj zdrav način življenja.

Po prijavi interesa in oceni neodvisnih strokovnjakov bodo izbrana mesta objavljena aprila 2022.

Več:

Več informacij

Datum objave
25. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji