Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. november 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

2 milijardi evrov za napredek pri digitalizaciji

Evropska komisija je v okviru programa za digitalno Evropo sprejela tri delovne programe, v katerih so opisani cilji in posebna tematska področja, ki jim bo namenjeno skupno 1,98 milijarde evrov finančnih sredstev.

Program za digitalno Evropo (napis na vijolični podlagi)

Namen programa za digitalno Evropo je okrepiti tehnološko suverenost Evrope in na trg pripeljati digitalne rešitve, ki bodo koristile državljankam in državljanom, javnim upravam ter podjetjem.

Prvi sklop delovnih programov vključuje strateške naložbe, ki bodo ključne pri uresničevanju ciljev Komisije za evropsko digitalno desetletje. Pri naložbah v okviru glavnega delovnega programa do konca leta 2022, vrednega 1,38 milijarde evrov, bo poudarek na umetni inteligenci, prostorih v oblaku in podatkovnih prostorih, infrastrukturi za kvantno komunikacijo, naprednih digitalnih znanjih in spretnostih ter široki uporabi digitalnih tehnologij v gospodarstvu in družbi.

Komisija je objavila tudi dva posebna delovna programa: prvi, katerega proračun znaša 269 milijonov evrov do konca leta 2022, se osredotoča na financiranje na področju kibernetske varnosti, drugi, s proračunom v višini 329 milijonov evrov do konca leta 2023, pa na vzpostavitev in delovanje mreže evropskih vozlišč za digitalne inovacije.

Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo, je povedala: »S programom za digitalno Evropo gradimo varne in trajnostne digitalne infrastrukture. Poleg tega podjetjem omogočamo boljši dostop do podatkov in uporabo rešitev, ki temeljijo na umetni inteligenci, Evropejcem in Evropejkam pa naložbe v okviru programa zagotavljajo znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo za dejavno udeležbo na trgu dela. Cilj je zagotoviti, da bodo imeli vsi v Evropi – od državljank in državljanov do podjetij in javnih organov – koristi od tehnoloških rešitev, ki so pripravljene za dajanje na trg.«

Več:

Več informacij

Datum objave
10. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji