Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice22. oktober 2021Predviden čas branja: 1 min

20 let mehanizma EU na področju civilne zaščite

Jutri bo Evropska unija obeležila dvajseto obletnico vzpostavitve mehanizma EU na področju civilne zaščite, ki je bil v tem obdobju več kot 500-krat aktiviran za usklajevanje odziva na naravne nesreče in druge krizne situacije v Evropi in svetu.

EU Civil Protection Mechanism
EU

Med drugim je bil uporabljen za dostavo več milijonov kosov medicinske opreme v času pandemije COVID-19 ter nujnih potrebščin na prizorišča potresov in poplav.

»Mehanizem EU na področju civilne zaščite zagotavlja hitro in dobro usklajeno pomoč, kadar koli nesreče prizadenejo Evropsko unijo ali druge konce sveta. To je konkreten primer evropske solidarnosti v praksi. Pogled na to dvajsetletno zgodbo o uspehu operacij solidarnosti EU me navdaja s ponosom. Sčasoma nam je mehanizem s svojim ključnim položajem v evropskem sistemu obvladovanja nesreč ne le omogočil, da se odzivamo hitreje in na več nesreč hkrati, temveč nam je z rescEU uspelo tudi bistveno okrepiti raven pripravljenosti naše celine na naravne nesreče, katerih intenzivnost se stopnjuje, in na nova in bolj kompleksna tveganja,« je dejal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

 

Več informacij

Datum objave
22. oktober 2021