Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. oktober 2023Predstavništvo v Sloveniji

21. evropski teden regij in mest

Danes se je začel 21. evropski teden regij in mest, ki med drugim poudarja ključno vlogo kohezijske politike pri blaženju posledic energetske krize in zagotavljanju pomoči tistim, ki bežijo pred rusko vojno agresijo proti Ukrajini.

Press conference by Elisa Ferreira, European Commissioner, and Vasco Alves Cordeiro, President of the European Committee of the Regions (CoR), on  the opening of the 21st edition of the European Week of Regions and Cities

Danes se je začel 21. evropski teden regij in mest, ki med drugim poudarja ključno vlogo kohezijske politike pri blaženju posledic energetske krize in zagotavljanju pomoči tistim, ki bežijo pred rusko vojno agresijo proti Ukrajini, ter ljudem in regijam, ki jih sprejemajo. 

Zahvaljujoč pobudi za podporo cenovno dostopni energiji (SAFE) lahko države članice zdaj podprejo mala in srednja podjetja ter ranljiva gospodinjstva pri spopadanju z naraščajočimi cenami energije. Več kot 725 milijonov evrov sredstev kohezijske politike je bilo v ta namen že načrtovanih in reprogramiranih.

Države članice so s svežnji kohezijskega ukrepa za begunce v Evropi (CARE) v višini do 17 milijard evrov reprogramirale približno 1,3 milijarde evrov za nastanitev, zaposlovanje, šolanje ter zdravstveno, socialno in psihološko podporo beguncem. 

»Po hitri prilagoditvi pravil financiranja za podporo državam članicam in regijam med pandemijo COVID-19 je bila kohezijska politika znova v ospredju odziva Evrope na nedavne krize. Politika že od prvega dne podpira tiste, ki bežijo pred vojno v Ukrajini, poleg tega pa ranljivim gospodinjstvom ter malim in srednjim podjetjem z našo pobudo SAFE pomaga plačevati račune za energijo. To je jasen izraz solidarnosti, ki je v središču kohezijske politike, in konkreten dokaz njene zavezanosti, da nihče in nobena regija ne bosta zapostavljena,« je poudarila evropska komisarka za kohezijo in reforme Elise Ferreira.

Več:

Več informacij

Datum objave
9. oktober 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji