Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice22. avgust 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

23. avgust: Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

Pred jutrišnjim vseevropskim dnevom spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov sta podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Věra Jourová in komisar za pravosodje Didier Reynders podala naslednjo izjavo:

EU Day of Remembrance for the victims of all totalitarian and authoritarian regimes
EU

»Pred 84 leti je podpis pakta Molotov-Ribbentrop, ki mu je sledil začetek druge svetovne vojne, odprl eno najtemnejših poglavij evropske zgodovine. Ob tem pomembnem datumu za zgodovino naše celine se poklonimo neštetim žrtvam totalitarnih in avtoritarnih režimov. S tem potrjujemo, da niso pozabljene, in obnavljamo našo zavezo, da bomo naredili vse, kar je v naši moči, da se takšne tragedije ne bi več ponovile.

Februarja lani pa sta Evropa in ves svet z grozo in nejevero opazovala, kako je Putin na našo celino vrnil vojno, preganjanje in nezakonito okupacijo. Ruski državni aparat izkrivlja zgodovino in širi zarote, da bi z zlonamernimi dezinformacijami zastrupil naše demokracije. Še naprej se bomo spominjali in z dejstvi odpravljali takšna izkrivljanja.«

V Evropi od leta 2009, ko je bila sprejeta resolucija Evropskega parlamenta, 23. avgusta obeležujemo evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. 

Več informacij

Datum objave
22. avgust 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji