Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. november 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

25 let ukrepov Marie Skłodowske-Curie

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je danes nagovorila udeležence konference ukrepov Marie Skłodowske-Curie (MSCA), ki je namenjena krepitvi uravnoteženih mobilnostnih tokov raziskovalcev v EU.

Dogodek je organiziran v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU.

»Vesela sem, da letos obeležujemo 25. obletnico ukrepov Marie Skłodowske-Curie. Po navdihu izjemne evropske znanstvenice so aktivnosti MSCA postale referenčne za podporo raziskovalcem pri njihovem usposabljanju in razvoju karier ter financiranju doktorskih programov ne le v Evropi, ampak tudi izven nje,« je dejala komisarka Gabriel.

Od leta 1996 so ukrepi ukrepi Marie Skłodowske-Curie podprli več kot 145 tisoč raziskovalcev iz vsega sveta, od tega dvanajst Nobelovih nagrajencev in prejemnika oskarja. Zgolj v zadnjih sedmih letih je MSCA financiral več kot 1100 doktorskih programov in zajel več kot 4500 podjetij iz vsega sveta, od tega 2100 malih in srednjih podjetij.

V okviru programa Obzorje Evropa bo MSCA krepil sodelovanje z neakademskim sektorjem, spodbujal raziskave in inovacije izven akademske sfere ter gradil mednarodna in strateška partnerstva.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
15. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji