Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice30. marec 2021Predviden čas branja: 1 min

5,3 milijarde evrov pomoči Siriji

Mednarodna skupnost je na peti bruseljski konferenci o podpori prihodnosti Sirije in širše regije obljubila 5,3 milijarde evrov za leto 2021 in prihodnja leta. Od tega je EU napovedala 3,7 milijarde evrov, in sicer Evropska komisija 1,12 milijarde evrov, države članice EU pa 2,6 milijarde evrov.

»Tragično je, da se humanitarne razmere v Siriji še naprej slabšajo. Zaradi deset let trajajočega uničujočega konflikta je še vedno prizadetih na milijone Sircev, vključno z ženskami in otroki. Mednarodna skupnost ne sme pozabiti na trpljenje prizadetih civilistov. EU krepi svojo humanitarno pomoč, da bi reševala življenja na kraju samem. Obnavljamo svojo zavezo, da bomo pomagali sirskemu prebivalstvu in skupnostim, ki jih gostijo,« je pojasnil Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

EU kot celota v mednarodnem merilu prispeva največji delež donacij za odpravljanje posledic krize. Od njenega začetka leta 2011 je v ta namen skupaj mobilizirala pomoč za humanitarne potrebe ter za stabilizacijo in krepitev odpornosti v vrednosti 24,9 milijarde evrov.

Več:

Več informacij

Datum objave
30. marec 2021