Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice11. oktober 2021Predviden čas branja: 1 min

60 tisoč brezplačnih železniških vozovnic za mlade Evropejke in Evropejce

Od jutri, 12.10.,  naprej se bodo lahko mladi Evropejci v starosti od 18 do 20 let potegovali za 60 tisoč brezplačnih železniških vozovnic v okviru pobude DiscoverEU.

DiscoverEU (Foto: dve mladi dekleti gledata skozi okno na vlaku)

»V zadnjem letu in pol so mladi v duhu prave solidarnosti žrtvovali dragocene mladostniške izkušnje, ki so pomemben del življenja. Veseli me, da bo Komisija danes s 60 tisoč brezplačnimi železniškimi vozovnicami dala zagon evropski mobilnosti. Okrepljeno evropsko mobilnost in možnosti za potovanje bodo še naprej spodbujali program Erasmus+ in številne druge pobude, ki se bodo odvijale leta 2022 v okviru evropskega leta mladih,« je dejal podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja.

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je dodala, da je zadovoljna, da bo imelo 60 tisoč mladih možnost odkrivati lepote naše celine, razširjati obzorja, pridobivati nova znanja in izkušnje ter spoznavati ljudi z drugih koncev Evrope.

V tem krogu so do prijave upravičeni vsi tisti, rojeni med vključno 1. julijem 2001 in 31. decembrom 2003. Izjemoma se lahko prijavijo tudi 19- in 20-letniki, ki so bili upravičeni v okviru obeh krogov v lanskem letu, ki pa sta bila zaradi pandemije COVID-10 preložena. Rok za prijavo je do 26. oktobra 2021 do 12. ure.

Uspešni kandidati bodo lahko potovali do 30 dni med marcem 2022 in februarjem 2023. Ker je glede razvoja pandemije še veliko neznank, bodo vsem potnikom na voljo prilagodljive rezervacije na podlagi nove mobilne vozovnice. Datum odhoda se lahko spremeni tudi tik pred odhodom. Mobilne vozovnice veljajo eno leto.

Vsaki državi članici je dodeljeno določeno število vozovnic glede na delež njenih prebivalcev v celotnem prebivalstvu Unije.

Več:

Več informacij

Datum objave
11. oktober 2021