Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice24. september 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Akt o upravljanju podatkov

Danes se je začel uporabljati akt o upravljanju podatkov. S to uredbo se ustvarja nov evropski način upravljanja podatkov, ki temelji na povečanju zaupanja v souporabo podatkov.  

Evropski akt o podatkih  (napis: pravično podatkovno gospodarstvo na vijolično-roza podlagi)

Cilj akta je ustvariti varno okolje za izmenjavo podatkov med sektorji in državami članicami, kar bo koristilo družbi in gospodarstvu.

Novim podatkovnim posrednikom omogoča tudi, da delujejo kot zaupanja vredni akterji v podatkovnem gospodarstvu. Subjekti, ki se ukvarjajo s podatkovnim altruizmom, se lahko prostovoljno registrirajo kot organizacije za podatkovni altruizem, kar bo zagotovilo večje zaupanje in manjše upravno breme. Pravila v zvezi s podatkovnim altruizmom bodo posameznikom in podjetjem pomagala, da bodo podatke ponudili na varen in zaupanja vreden način, da bi prispevali k širšim družbenim ciljem, kot je boj proti pandemiji. Povečala se bo tudi ponovna uporaba podatkov javnega sektorja, ki jih ni mogoče dati na voljo kot odprti podatki.

Vsa ta orodja bodo povečala pretok podatkov in tako podprla razvoj skupnih evropskih podatkovnih prostorov, ki bodo pokrivali področja, kot so proizvodnja, kulturna dediščina, kmetijstvo in zdravje. 

Uredba ustanavlja tudi Evropski odbor za podatkovne inovacije, ki bo pripravil smernice za razvoj skupnih evropskih podatkovnih prostorov ter opredelil standarde in zahteve glede interoperabilnosti za medsektorsko souporabo podatkov. 

»Če želimo postati resnično inovativna celina, potrebujemo pravično na podatkih vodeno gospodarstvo. Akt o upravljanju podatkov bo pomagal vzpostaviti zaupanje, da se bodo vsi podatki izmenjevali v skladu z evropskimi vrednotami. Akt je mejnik za vzpostavitev varnega in zaupanja vrednega enotnega digitalnega trga,« je poudarila podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
24. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji