Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. februar 2021Predviden čas branja: 1 min

Aplikacija #Ostanizdrav tudi čez mejo

Evropska komisija je lani vzpostavila vseevropski sistem za zagotavljanje interoperabilnosti aplikacij za sledenje stikom in opozarjanje, da bi v celoti izkoristili njihov potencial za prekinitev čezmejnih verig okužb s koronavirusom in rešili življenja. Tej čezmejni izmenjavi se je danes pridružila tudi Slovenija, saj bo na evropski strežnik za interoperabilnost aplikacij za sledenje stikom in opozarjanje prek državnega strežnika povezana aplikacija #OstaniZdrav.

Trenutno je v sistemu povezanih 13 držav, poleg Slovenije še Belgija, Hrvaška, Danska, Finska, Nemčija, Irska, Italija, Latvija, Nizozemska, Poljska in Španija. V kratkem je pričakovati še pridružitev še več držav.

Evropska komisija je lani vzpostavila vseevropski sistem za zagotavljanje interoperabilnosti aplikacij za sledenje stikom in opozarjanje, da bi v celoti izkoristili njihov potencial za prekinitev čezmejnih verig okužb s koronavirusom in rešili življenja.

Do zdaj je uporabnik aplikacije #OstaniZdrav z namenom, da bi bil obveščen o tveganem stiku z uporabnikom druge aplikacije (denimo ob potovanju v drugo državo), moral naložiti tudi drugo aplikacijo v tisti državi, kjer se je nahajal. Z vzpostavitvijo evropskega centralnega sistema pa nalaganje drugih aplikacij ob potovanju v države, ki sodelujejo v čezmejni izmenjavi, ne bo več potrebno.

 

Več informacij

Datum objave
12. februar 2021