Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice19. april 2023Predstavništvo v Sloveniji

Aprilski sveženj kršitev: ključne odločitve

Evropska komisija v rednem svežnju odločitev o kršitvahzačenja oziroma nadaljuje postopke zoper države članice, ki niso izpolnile obveznosti iz prava EU.

Nov sveženj odločb o kršitvah zakonodaje EU (Foto: bronsti kip Themis, boginje pravičnosti, v ozadju pa delček evropske zastave)

Evropska komisija v rednem svežnju odločitev o kršitvah začenja oziroma nadaljuje postopke zoper države članice, ki niso izpolnile obveznosti iz prava EU. Namen teh odločitev, ki se nanašajo na različne sektorje in področja politik EU, je zagotoviti ustrezno uporabo prava EU v dobro državljank in državljanov ter podjetij.

Komisija poleg tega zaključuje 135 zadev, pri katerih je z zadevnimi državami članicami razrešila vprašanja, tako da postopka ni treba nadaljevati.

Komisija poziva 11 držav članic, med drugim Slovenijo, k popolnemu prenosu pravil EU o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja staršev in oskrbovalcev. Zadevne države članice niso priglasile nacionalnih ukrepov za popoln prenos pravil EU. Direktiva naj bi prispevala k enaki udeležbi moških in žensk na trgu dela s spodbujanjem enake porazdelitve odgovornosti za oskrbo med starši. Med drugim ureja prožne ureditve dela, vključno s pravicami do očetovskega, starševskega in oskrbovalskega dopusta. 

Zadevne države članice imajo zdaj na voljo dva meseca, da sprejmejo potrebne ukrepe za uskladitev z obrazloženimi mnenji. Če tega ne bodo storile, se Komisija lahko odloči, da proti njim začne postopke pred Sodiščem EU.

Več:

Več informacij

Datum objave
19. april 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji