Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice6. november 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Boj proti antisemitizmu

Evropska komisija je v včerajšnji izjavi opozorila, da je porast antisemitskih incidentov v Evropi v zadnjih nekaj dneh dosegel izjemno raven, kar spominja na nekatere najtemnejše čase v zgodovini. 

Participation of Carlos Moedas, Member of the EC, at the  'EuroChanukah Peace 2018' event

»Danes evropski Judi ponovno živijo v strahu. V Evropski uniji in po svetu smo priča ponovnemu izbruhu antisemitskih incidentov in retorike: molotovke so bile odvržene na sinagogo v Nemčiji, Davidove zvezde so bile izrisane na stanovanjskih stavbah v Franciji, judovsko pokopališče je bilo oskrunjeno v Avstriji, judovske trgovine in sinagoge so bile tarče napadov v Španiji, na protestih so se razlegali sovražni slogani proti Judom. 

V teh težkih časih EU podpira svoje judovske skupnosti. Najostreje obsojamo ta zavržna dejanja. So v nasprotju z vsem, za kar se zavzema Evropa, v nasprotju z našimi temeljnimi vrednotami in načinom življenja.«

V izjavi je poudarjeno tudi, da evropski model družbe temelji na enakosti, vključenosti in polnem spoštovanju človekovih pravic. Judi, muslimani, kristjani – nihče ne sme živeti v strahu pred diskriminacijo ali nasiljem zaradi svoje vere ali identitete. 

Evropska unija ima od leta 2021 svojo prvo celovito strategijo za boj proti antisemitizmu in negovanje judovskega življenja ter od leta 2020 akcijski načrt EU za boj proti rasizmu. 

V sodelovanju z državami članicami bo EU še naprej krepila varnostne ukrepe, tako na področju zaščite verskih in drugih objektov kot na spletnih platformah, kjer si prizadeva za učinkovito odzivanje na antisemitske ali protimuslimanske spletne vsebine, najsi gre za teroristične vsebine, sovražni govor ali dezinformacije. 

Več:

 

Več informacij

Datum objave
6. november 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji