Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice21. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Evropska platforma za boj proti brezdomstvu

Evropske institucije, vlade EU in civilna družba so se prvič zavezale k sodelovanju v boju proti brezdomstvu v EU.

Poverty and exclusion

Na konferenci na visoki ravni v Lizboni  so uvedle evropsko platformo za boj proti brezdomstvu, da bi se vzpostavil dialog, olajšalo vzajemno učenje, izboljšali dokazi in spremljanje ter okrepilo sodelovanje med vsemi akterji, katerih cilj je boj proti brezdomstvu.

Evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit je dejal: «Brezdomstvo je najbolj skrajna oblika socialne izključenosti, ki narašča po vsej EU. Ukrepati moramo zdaj. Evropska platforma za boj proti brezdomstvu bo pomagala partnerjem pri izmenjavi izkušenj in ukrepov politike, ki so bili uspešni v njihovih regijah in mestih, da bomo lahko močno zmanjšali brezdomstvo v Evropi. Zagotovitev stanovanj in pomoči za brezdomce je načelo 19 evropskega stebra socialnih pravic – in naša moralna dolžnost, če resnično želimo zgraditi pravično in vključujočo družbo.»

Uvedba platforme je začetek postopka za vzpostavitev skupnega razumevanja in zaveze ter za zagotovitev konkretnega napredka v boju proti brezdomstvu v državah članicah. Pomeni priložnost za sodelovanje z lokalnimi akterji, vključno z mesti in ponudniki storitev. To bo vsem akterjem omogočilo boljšo izmenjavo znanja in praks ter opredelitev učinkovitih in inovativnih pristopov za napredek pri odpravi brezdomstva. Nova platforma je tudi konkreten rezultat akcijskega načrta za evropski steber socialnih pravic.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
21. junij 2021