Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice18. november 2021Predstavništvo v Sloveniji

Boj proti spolnim zlorabam otrok je prednostna naloga EU

Internet security for children - Tablet and laptop

Letošnja osrednja tema dneva je zagotavljanje, da je krog zaupanja otrok resnično varen.

Večina spolnih zlorab se pojavi v krogu zaupanja otrok, kar razkritje in odpravo zlorab še posebej oteži. Omejitve gibanja, uvedene za zajezitev širjenja pandemije COVID-19, so z omejitvijo otrok na domove s storilci, prispevale k poslabšanju razmer.

Letos so začela veljati začasna pravila za prostovoljne ukrepe odkrivanja, ki jih izvajajo ponudniki spletnih storitev. Ti ukrepi omogočanju identifikacijo in reševanje žrtev ter zmanjševanje razširjanja gradiva o spolni zlorabi otrok. Prispevajo tudi k identifikaciji in preiskovanju storilcev kaznivih dejanj ter preprečevanju kaznivih dejanj.

Evropska komisija vzpostavlja tudi mrežo za preprečevanje spolne zlorabe otrok za strokovne delavce in raziskovalce, namenjeno pomoči državam članicam EU pri uvajanju uporabnih, natančno ocenjenih in učinkovitih preventivnih ukrepov, katerih cilj je zmanjšati razširjenost spolne zlorabe otrok v EU. V skladu s strategijo EU za učinkovitejši boj proti spolni zlorabi otrok bo Komisija kmalu predlagala novo celovito zakonodajo s podrobnimi zaščitnimi ukrepi na tem področju.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
18. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji