Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice2. avgust 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Cepiva COVID-19: Komisija in podjetje HIPRA podpisala pogodbo o skupnem javnem naročilu

Evropska komisija je podpisala okvirno pogodbo o skupnem javnem naročilu s podjetjem HIPRA za nakup do 250 milijonov odmerkov cepiva proti COVID-19.

Vaccination
EU

Pri skupnem javnem naročilu sodeluje 14 držav članic in drugih držav; da bo cepivo HIPRA na voljo sodelujočim državam, mora njegovo pozitivno oceno podati še Evropska agencija za zdravila.

»Glede na porast okužb s COVID-19 v Evropi moramo zagotoviti čim večjo pripravljenost v jesenskih in zimskih mesecih. Cepivo HIPRA dodaja še eno možnost za dopolnitev našega obsežnega portfelja cepiv za naše države članice ter državljanke in državljane. V prihodnjih mesecih bo bistveno povečati število cepljenj in poživitvenih cepljenj. Močno si prizadevamo zagotoviti, da so cepiva na voljo vsem,« je pojasnila evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

Komisija tako še razširja portfelj cepiv, ki ga zagotavlja strategija EU za cepiva, vključno s pogodbami, ki so že podpisane s podjetji AstraZenecaSanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NVBioNtech-PfizerModernaNovavax in Valneva. V okviru te strategije je bilo zagotovljenih približno 4,2 milijarde odmerkov. Sodelujoče države se lahko odločijo, da bodo cepivo darovale državam z nižjim in srednjim dohodkom ali ga preusmerile drugim evropskim državam.

Več informacij

Datum objave
2. avgust 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji