Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. november 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Cepiva proti COVID-19: Komisija odobrila pogodbo s podjetjem Valneva

Evropska komisija je danes odobrila osmo pogodbo s farmacevtskim podjetjem za nakup potencialnega cepiva proti COVID-19. Pogodba s podjetjem Valneva vsem državam članicam EU omogoča nakup skoraj 27 milijonov odmerkov v letu 2022.

Coronavirus - Vaccination, Montenegro 

V njej je predvidena tudi možnost prilagoditve cepiva novim različicam sevov, prav tako pa državam članicam omogoča nabavo do 33 milijonov dodatnih odmerkov cepiva leta 2023.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je povedala: »Pogodba omogoča prilagoditev cepiva novim različicam. Naš široki portfelj nam bo pomagal v boju proti COVID-19 in njegovim različicam v Evropi in drugod. Pandemije še ni konec. Vsi, ki to lahko storijo, bi se morali cepiti.«

Današnja pogodba dopolnjuje že zagotovljen širok portfelj cepiv, ki se bodo proizvajala v Evropi, vključno s pogodbami, ki so bile že podpisane s podjetji AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna in Novavax.

»Naša strategija EU za cepiva še naprej prinaša rezultate. Žal pa po vsej EU število primerov COVID-19 spet narašča. Cepivo podjetja Valneva bo, ko bo Evropska agencija za zdravila potrdila njegovo varnost in učinkovitost, nova možnost iz našega širokega portfelja. Države članice še naprej podpiramo pri njihovih prizadevanjih za cepljenje, pri čemer naše sporočilo ostaja enako: zaupajte znanosti in cepite, cepite, cepite,« je dejala komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

Več:

Več informacij

Datum objave
10. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji