Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Mladostniki in cepljenje proti COVID-19

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je v danes sprejetem tehničnem poročilu o cepljenju mladostnikov proti COVID-19 predstavil sklop ključnih elementov, ki jih je treba upoštevati pri preučevanju takega cepljenja.

Europe and Youth: the White Paper

Ker sta zasnova in izvajanje strategij cepljenja v nacionalni pristojnosti, poročilo državam članicam, ki razmišljajo o uvedbi cepljenja za mladostnike, zagotavlja vidike javnega zdravja v podporo odločitvam o uporabi cepiv proti COVID-19 tej populaciji. To poročilo sledi pozitivnemu mnenju Evropske agencije za zdravila (EMA) o uporabi cepiv BioNTech Pfizer za 12- do 15-letnike.

Poročilo med drugim poudarja, da bi bilo treba cepljenje mladostnikov obravnavati v širšem okviru strategije cepljenja proti COVID-19 za celotno prebivalstvo, in da bi bilo cepljenje mladostnikov z visokim tveganjem hude bolezni obravnavati prednostno, tako kot pri drugih starostnih skupinah.

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je dejala: »Znanost je bila vedno vodilno načelo naše skupne strategije EU za cepiva in izvajanja kampanj cepljenja. Po pozitivni oceni Evropske agencije za zdravila ECDC zdaj podaja preudarke, ki temeljijo na praktičnih dokazih, da bi podprl države članice, ki razmišljajo o razširitvi nacionalnih programov cepljenja tudi na mladostnike. Poleg odločitev vlad pa je to navsezadnje odločitev, ki jo morajo sprejeti starši za svoje otroke in z njimi.«

Več:

 

Več informacij

Datum objave
1. junij 2021