Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice28. oktober 2021Predviden čas branja: 1 min

COP26: EU spodbuja partnerje, naj ambicije spremenijo v ukrepe

Evropska komisija bo od 1. do 12. 11. v Glasgowu v Združenem kraljestvu sodelovala na 26. konferenci OZN o podnebnih spremembah (COP26). Komisija bo vse pogodbenice pozvala, naj izpolnijo svoje zaveze iz Pariškega sporazuma.

United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) meeting in Bonn, Germany / COP23

Evropska komisija bo od 1. do 12. novembra v Glasgowu v Združenem kraljestvu sodelovala na 26. konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah (COP26).

Komisija bo vse pogodbenice pozvala, naj izpolnijo svoje zaveze iz Pariškega sporazuma in zmanjšajo emisije toplogrednih plinov.

Poleg tega bo razvite države spodbudila, naj povečajo podnebno financiranje, da bi dosegle cilj 100 milijard ameriških dolarjev, dogovorjen v Parizu, h kateremu EU že prispeva več kot 25 milijard dolarjev. Prizadevala si bo tudi za dokončanje »pariškega pravilnika«.

Predsednica Ursula von der Leyen je pred začetkom COP26 povedala: »Začela se je dirka za neto ničelni ogljični odtis do sredine stoletja. S skupnimi prizadevanji bomo lahko vsi zmagovalci. Na 26. konferenci pogodbenic je naša dolžnost zaščititi naš planet za prihodnje generacije. V Evropi imamo vse potrebno, da do leta 2050 dosežemo podnebno nevtralnost, do leta 2030 pa zmanjšamo svoje emisije za najmanj 55 %. V Glasgowu bom druge svetovne voditelje pozvala, naj storijo enako: naj spodbujajo inovacije in vlagajo v novo, bolj trajnostno strategijo za rast. Tako si bodo prizadevali za blaginjo in bolj zdravo družbo, obenem pa zagotovili boljšo prihodnost našega planeta.«

Predsednica von der Leyen bo 1. in 2. novembra zastopala Komisijo na svetovnem vrhu voditeljev, s katerim se bo konferenca uradno začela. Pogajalsko skupino Evropske unije bo vodil izvršni podpredsednik Komisije Frans Timmermans. Konference se bo udeležila tudi komisarka za energijo Kadri Simson, EU pa bo v paviljonu EU gostila več kot 150 spremljevalnih dogodkov.

Več:

Več informacij

Datum objave
28. oktober 2021