Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. november 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Dan enakega plačila

Ženskev Evropski uniji še vedno zaslužijo manj kot moški, pri čemer povprečna razlika v plačilu med spoloma v EU znaša 13 %.

Ženske v Evropski uniji še vedno zaslužijo manj kot moški, pri čemer povprečna razlika v plačilu med spoloma v EU znaša 13 %. To pomeni, da za vsak evro, ki ga zasluži moški, ženska zasluži samo 0,87 evra. Dan enakega plačila označuje datum, ki simbolizira, koliko dodatnih dni morajo ženske delati do konca leta, da zaslužijo toliko kot moški v istem letu.

Ženske v Evropski uniji še vedno zaslužijo manj kot moški, pri čemer povprečna razlika v plačilu med spoloma v EU znaša 13 %. To pomeni, da za vsak evro, ki ga zasluži moški, ženska zasluži samo 0,87 evra. Dan enakega plačila označuje datum, ki simbolizira, koliko dodatnih dni morajo ženske delati do konca leta, da zaslužijo toliko kot moški v istem letu. Letošnji dan enakega plačila je danes, 15. novembra.

»Dan enakega plačila nas opomni, da si še naprej prizadevamo za odpravo razlik v plačilu med spoloma. Enako plačilo za enako delo ali delo enake vrednosti je eno od temeljnih načel EU. Določeno je bilo z Rimsko pogodbo leta 1957. Vendar se je napredek pri odpravljanju razlik v plačilu med spoloma z leti upočasnjeval, letos pa ustavil. To nas opozarja, da spolni stereotipi še naprej vplivajo na ženske in moške na vseh področjih življenja, tudi na delovnem mestu,« sta v izjavi poudarili podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová in evropska komisarka za enakost Helena Dalli.

Pojasnili sta tudi, da je junija letos začela veljati direktiva o preglednosti plačil, ki bo delavcem omogočala uveljavljati enako plačilo za enako delo ali delo enake vrednosti s pravico do informacij o plačilu.

Zahteva po zagotavljanju enakega plačila je določena v členu 157 PDEU in direktivi EU o enakih možnostih ter enakega obravnavanja moških in žensk pri zaposlovanju in poklicnem delu.

Več:

Več informacij

Datum objave
15. november 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji