Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice18. oktober 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Delovni program Evropske komisije za leto 2023

Evropska komisija je danes sprejela delovni program za leto 2023, ki vsebuje ambiciozne ukrepe za odzivanje na krize ter se osredotoča na zeleno in digitalno preobrazbo.

Komisija je danes sprejela delovni program za leto 2023, ki vsebuje ambiciozne ukrepe za odzivanje na krize ter se osredotoča na zeleno in digitalno preobrazbo. Delovni program vsebuje 43 novih pobud politik za vseh šest glavnih ambicij iz političnih usmeritev predsednice Ursule von der Leyen.

Delovni program vsebuje 43 novih pobud politik za vseh šest glavnih ambicij iz političnih usmeritev predsednice Ursule von der Leyen:  

Za uresničevanje evropskega zelenega dogovora bo Komisija predlagala reformo trga električne energije v EU, vključno z ločitvijo cen električne energije in plina. Na digitalnem področju bo med drugim predlagala ukrepe EU za zagotovitev ustreznega in diverzificiranega dostopa do kritičnih surovin ter skupni evropski podatkovni prostor za mobilnost. V zvezi s prioriteto gospodarstvo za ljudi bo Komisija predlagala določitev načel digitalnega evra ter obravnavala vprašanja pravičnega plačila in dostopa do socialne zaščite. Za močnejšo Evropo v svetu bo predstavila vesoljsko strategijo EU za varnost in obrambo ter novo strategijo EU za pomorsko varnost, prav tako pa bo okrepila obravnavo korupcije. Na področju evropskega načina življenja bo predlagala posodobitev okvira EU za učno mobilnost ter predpise o digitalizaciji potovalnih dokumentov EU ter celovit pristop k duševnemu zdravju. Za novo spodbudo za evropsko demokracijo pa bo drugo leto predstavila sveženj ukrepov za obrambo demokracije, evropsko kartico ugodnosti za invalide ter nadalje krepila pravno varstvo pred diskriminacijo na podlagi rase ali narodnosti.

Več:

Več informacij

Datum objave
18. oktober 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji