Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. oktober 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Delovni program Evropske komisije za leto 2024

Evropska komisija je danes sprejela delovni program za leto 2024, ki se močno osredotoča na poenostavitev pravil za državljane in podjetja po vsej Evropski uniji.

Buildings of the European Commission

Evropska komisija je danes sprejela delovni program za leto 2024, ki se močno osredotoča na poenostavitev pravil za državljane in podjetja po vsej Evropski uniji. S tem uresničuje zavezo predsednice Ursule von der Leyen, da se bodo v skladu z našo strategijo za spodbujanje dolgoročne konkurenčnosti EU zmanjšale zahteve glede poročanja za 25 odstotkov in da se bo zagotovila pomoč za MSP.

Delovni program povzema dosežke zadnjih štirih let, opisuje nove predloge Komisije v prihodnjih mesecih in predstavlja pomembne pobude za zmanjšanje birokracije. Nekatere od teh pobud za poenostavitev so že bile predložene (15 predlogov in pobud od marca 2023), druge pa so danes predstavljene hkrati (26 predlogov za racionalizacijo) ali bodo še sledile. Navedene so v posebni prilogi skupaj z danes napovedanimi ocenami in preverjanji primernosti.

Ker je bilo več kot 90 odstotkov zavez, sprejetih v političnih usmeritvah iz leta 2019, že uresničenih in ker bodo evropske volitve leta 2024 že čez nekaj mesecev, so nove pobude, opisane v delovnem programu, omejene na to, kar je še vedno treba storiti za izpolnitev zavez Komisije ali spopadanje z novimi izzivi. Nove predlagane pobude temeljijo na govoru in pismu o nameri predsednice Ursule von der Leyen o stanju v Uniji leta 2023.

Več:

Več informacij

Datum objave
17. oktober 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji