Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice30. marec 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Delovni program v okviru Evropskega obrambnega sklada

Evropska komisija je danes sprejela tretji letni delovni program v okviru Evropskega obrambnega sklada, v katerem je za skupne obrambne raziskovalne in razvojne projekte namenila 1,2 milijarde evrov.

Novi razpisi za obrambne tehnologije in zmogljivosti

Komisija s tem novim delovnim programom sprošča novo financiranje za obrambne projekte za skupni razvoj strateških obrambnih zmogljivosti in tehnologij. Obravnava 34 tem, strukturiranih v štirih tematskih razpisih za zbiranje predlogov ter treh razpisih, usmerjenih v prelomne tehnologije ter mala in srednja podjetja.

Novi delovni program uvaja tudi vrsto novih orodij za spodbujanje inovacij na obrambnem področju pod okriljem Inovacijskega programa EU na obrambnem področju (EUDIS). Komisija bo prek te sheme podpirala inovativne podjetnike, zagonska podjetja ter mala in srednja podjetja, da bi jim pomagala premagati tradicionalne vstopne ovire, predstaviti ideje na trgu ter prispevati k varnosti in obrambi EU.

Evropski obrambni sklad bo prispeval k zmanjševanju razdrobljenosti pri razvoju evropskih obrambnih zmogljivosti. Okrepil bo tudi industrijsko konkurenčnost in spodbujal interoperabilnost po vsej Evropi. S sprejetjem tega delovnega programa bo Komisija od začetka uporabe uredbe o Evropskem obrambnem skladu maja 2021 vložila več kot 3 milijarde evrov

Več:

Več informacij

Datum objave
30. marec 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji