Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice11. oktober 2023Predstavništvo v Sloveniji

Demografske spremembe v Evropi: nabor orodij za ukrepanje

Evropska komisija je danes sprejela sporočilo, v katerem predstavlja nabor političnih orodij, ki so državam članicam na voljo za obvladovanje demografskih sprememb in njihovih vplivov na družbo in gospodarstvo EU.

Demography - Children with their grandparents

Evropska komisija je danes sprejela sporočilo, v katerem predstavlja nabor političnih orodij, ki so državam članicam na voljo za obvladovanje demografskih sprememb in njihovih vplivov na družbo in gospodarstvo EU, vključno z njeno svetovno konkurenčnostjo.

V sporočilu je opisan širok nabor orodij (vključno z regulativnimi instrumenti, okviri politik in financiranjem), ki so državam članicam na voljo za ta namen. Ta orodja je mogoče učinkovito kombinirati z nacionalnimi in regionalnimi politikami, da bi opolnomočili in podprli vse pri izkoriščanju prednosti in nemotenem soočanju z izzivi demografskih sprememb.

Nabor orodij za demografijo temelji na izkušnjah iz vse EU, z njim pa je zastavljen celovit pristop k demografskim spremembam, ki temelji na štirih stebrih:      

  1. Podpora staršem z boljšim usklajevanjem družinskih želja in plačanega dela, zlasti z zagotavljanjem dostopa do kakovostne nege in varstva otrok ter usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja;
  2. Podpiranje in opolnomočenje mlajših generacij, da uspevajo ter razvijajo svoja znanja in spretnosti, in olajševanje njihovega dostopa do trga dela in cenovno dostopnih stanovanj;
  3. Opolnomočenje starejših generacij in ohranjanje njihove blaginje z reformami v povezavi z ustreznimi politikami glede trga dela in delovnega mesta;
  4. Po potrebi obravnavanje pomanjkanja delovne sile z upravljanimi zakonitimi migracijami ob popolni skladnosti z uporabo talentov iz EU.

Pri naboru orodij je prepoznano, da je treba upoštevati teritorialno razsežnost demografskih sprememb, zlasti v regijah, ki se soočajo z upadanjem števila prebivalstva in znatno izhodno mobilnostjo mladih delavcev („beg možganov“).

Več:

Več informacij

Datum objave
11. oktober 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji