Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. januar 2024Predstavništvo v Sloveniji

Digitalizacija pravosodnega sodelovanja in dostopa do pravnega varstva

Danes je začela veljati nova uredba o digitalizaciji pravosodnega sodelovanja in dostopu do pravnega varstva, ki bo zagotovila, da bo komunikacija v EU harmonizirana ter da bodo čezmejni civilni in kazenski postopki digitalizirani.

Digitalizacija pravosodnega sodelovanja in dostopu do pravnega varstva (rdeča digitalizirana tehtnica na črni podlagi)

Tako bodo postopki enostavnejši, hitrejši in cenejši za državljane, podjetja in organe.

Gre za odločilen korak k digitalizaciji pravosodja in pripravi Evrope na digitalno dobo. Tako bodo na primer nova pravila spremenila dosedanje stanje, ko postopki pravosodnega sodelovanja še vedno potekajo v papirni obliki, kar bo med drugim prispevalo k večji kakovosti in preglednosti delovanja pravosodja.

Državljani in podjetja bodo v skladu z novo uredbo lahko v čezmejnih primerih vložili zahtevke in komunicirali s pravosodnimi organi. Na evropskem portalu e-pravosodje bo vzpostavljena evropska točka elektronskega dostopa, tj. vmesnik za vlaganje zahtevkov majhne vrednosti proti toženi stranki v drugi državi članici, kar bo potrošnikom pomagalo pri uveljavljanju pravnega varstva.

Poleg tega bo uredba strankam v civilnih ali kazenskih zadevah omogočila udeležbo na sodni obravnavi prek videokonference. Državljani in podjetja bodo lahko sodne takse plačevali tudi elektronsko. 

Več:

Več informacij

Datum objave
16. januar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji