Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. marec 2021Predviden čas branja: 1 min

Digitalno zeleno potrdilo za varno in prosto gibanje po EU

Evropska komisija je za olajšanje varnega prostega gibanja znotraj EU med pandemijo COVID-19 danes predlagala uvedbo digitalnega zelenega potrdila. To potrdilo bo dokazovalo, da je bila oseba cepljena proti COVID-19, da je prejela negativen rezultat testa ali pa da je prebolela COVID-19. Potrdilo bo brezplačno in bo na voljo v elektronski ali papirni različici. Imelo bo kodo QR za zagotovitev varnosti in verodostojnosti potrdila.

Komisija bo vzpostavila skupni portal, ki bo omogočal preverjanje potrdil po vsej EU, države članice pa bo podprla pri tehnični izvedbi potrdil. Države članice bodo še naprej odločale, katere izjeme od javnozdravstvenih omejitev se lahko uporabljajo za potnike, vendar bodo morale izjeme uporabljati za vse imetnike takega potrdila enako.

Komisar za pravosodje Didier Reynders je dejal: »Z digitalnim zelenim potrdilom želimo na evropski ravni zagotoviti, da bodo lahko državljani in državljanke EU ter njihovi družinski člani to poletje potovali varno in s čim manj omejitvami. Digitalno zeleno potrdilo ne bo predpogoj za prosto gibanje in v ničemer ne bo diskriminatorno. Obenem je to tudi priložnost, da vplivamo na svetovne standarde in vodimo z zgledom na podlagi evropskih vrednot, kot je varstvo podatkov.«

Sistem digitalnega zelenega potrdila je začasni ukrep in se bo prenehal uporabljati, ko bo Svetovna zdravstvena organizacija razglasila konec izrednih mednarodnih zdravstvenih razmer zaradi pandemije.

Predlog morata sedaj prejeti Evropski parlament in Svet.

Najnovejše informacije o ukrepih v zvezi s koronavirusom in omejitvah potovanj, ki so jih predložile države članice, so na voljo na platformi Re-open EU.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
17. marec 2021