Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice22. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Dodatna cepiva proti COVID-19 podjetja Moderna

Danes je Evropska komisija odobrila spremembo druge pogodbe s farmacevtskim podjetjem Moderna, s katero se, v imenu držav članic, zagotavlja dodatnih 150 milijonov odmerkov cepiva v letu 2022.

Spremenjena pogodba omogoča nabavo cepiv, ki so prilagojene variantam virusa ter cepiv za pediatrično rabo in obnovitveno cepljenje.

»Zagotavljamo dodatnih 150 milijonov odmerkov cepiva, prav tako zagotavljamo pogodbo nove generacije, kar je potrebno za prožnost pri nabavi prilagojenih cepiv proti COVID-19, ki so učinkovita proti novim variantam virusa. To nam bo omogočilo, da državljane zaščitimo proti novim variantam virusa,« je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kiriakides je dodala, da je potrebno biti pripravljen za vsak scenarij ter zagotoviti raznovrsten nabor cepiv.

Države članice imajo možnost, da prodajo ali podarijo odmerke cepiva državam zunaj EU, ki potrebujejo pomoč ali v okviru pobude COVAX, s čimer lahko prispevajo h globalnemu in pravičnemu dostopu do cepiv po vsem svetu.

Več:

 

 

Več informacij

Datum objave
22. junij 2021