Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. avgust 2021Predviden čas branja: 1 min

Dodatna pomoč za boj proti požarom

EU še naprej krepi podporo v boju proti gozdnim požarom v Grčiji in preostalem Sredozemlju.

EU’s response to forest fires in Bolivia

EU še naprej krepi podporo v boju proti gozdnim požarom v Grčiji in preostalem Sredozemlju. Na podlagi prošenj Grčije, Severne Makedonije, Albanije, Italije in Turčije je Evropska unija prek mehanizem EU na področju civilne zaščite do zdaj pomagala mobilizirati 14 letal za gašenje požarov, 3 helikopterje, okoli 1 300 reševalcev in 250 vozil. Samo v Grčiji je trenutno aktivnih 9 letal, skoraj 1000 gasilcev in 200 vozil. Gasilskim enotam in letalom iz Francije, Češke, Romunije, Švedske, Hrvaške, Španije in s Cipra, ki so že v državi, so se prek vikenda pridružile še dodatne ekipe za gašenje na terenu iz Nemčije, Poljske, Avstrije, Francije in Slovaške.

To dopolnjuje pomoč, ki je bila prek mehanizma EU za pomoč pri boju proti gozdnim požarom v Italiji, Albaniji in Severni Makedoniji poslana že prejšnji teden. Slovenija je takrat v Severno Makedonijo poslala ekipo, ki jo sestavlja 45 gasilcev.

Dodatno podporo nujnim službam pri koordinaciji aktivnosti zagotavljajo satelitski podatki programa Copernicus. Center za usklajevanje nujnega odziva pa v stalnem stiku z nacionalnimi enotami civilne zaščite spremlja razmere in usmerja pomoč EU.

Več:

Več informacij

Datum objave
9. avgust 2021