Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice6. oktober 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Državna pomoč

Evropska komisija je državam članicam danes v posvetovanje poslala osnutek predloga za podaljšanje in prilagoditev začasnega okvira za državno pomoč.

Začasni okvir za krizno pomoč

Evropska komisija je državam članicam danes v posvetovanje poslala osnutek predloga za podaljšanje in prilagoditev začasnega okvira za državno pomoč, ki ga je Komisija sprejela 23. marca 2022, da bi državam članicam omogočila več prožnosti za podporo gospodarstvu, ki ga je prizadela ruska agresija na Ukrajino in njene posledice, predvsem na področju energetike.    

»Soočamo se z resno energetsko krizo, ki vpliva na gospodinjstva in podjetja po vsej Evropi. Na ta skupni izziv potrebujemo skupen in usklajen odziv, ki ne ogroža temeljne prednosti Evrope – našega enotnega trga. Zato je Komisija vzpostavila začasni okvir za državno pomoč, ki določa jasna in horizontalna merila, ki se uporabljajo za vse države članice ter jim omogočajo, da svojim gospodarstvom v tej krizi zagotovijo potrebno in sorazmerno podporo. Ker se ta kriza razvija in nadaljuje, s tem zagotavljamo, da začasni krizni okvir še naprej ustreza svojemu namenu. Z državami članicami se posvetujemo o predlogu za podaljšanje in spremembo začasnega kriznega okvira, da bi se odzvali na razvijajoče se potrebe držav članic in industrije. Hkrati predlog ohranja in krepi pomembne zaščitne ukrepe za ohranitev enakih konkurenčnih pogojev in doseganje naših zelenih ciljev,« je pojasnila izvršna podpredsednica Margrethe Vestager, pristojna za politiko varstva konkurence. 

Več:

Več informacij

Datum objave
6. oktober 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji