Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice24. januar 2024Predstavništvo v Sloveniji

Dve novi državljanski pobudi

Evropska komisija se je danes odločila prijaviti evropski državljanski pobudi „Prepoved praks za spreobrnitev spolne usmerjenosti v Evropski uniji“ in „Evropska državljanska pobuda za zaščito kmetijstva in podeželskega gospodarstva v Evropi“.    

Evropska državljanska pobuda (Foto: črtna risba-silhuete ljudi z barvnimi govornimi oblački)

Organizatorji pobude „Prepoved praks za spreobrnitev spolne usmerjenosti v Evropski uniji“ pozivajo k prepovedi posegov, ki vodijo do spremembe, zatiranja ali potlačenja spolne usmerjenosti, spolne identitete in/ali spolnega izraza državljank in državljanov LGBTIQ+.

„Evropska državljanska pobuda za zaščito kmetijstva in podeželskega gospodarstva v Evropi“ pa poziva k zaščiti evropskega kmetijstva in podeželskega gospodarstva s pomočjo regulativnega okvira, ki bi temeljil na več elementih, vključno s prednostno rabo kmetijskih zemljišč za proizvodnjo hrane, zagotavljanjem prehranske suverenosti ter reševanjem vprašanj prehranske verige in visokih cen. Organizatorji pozivajo tudi k oblikovanju evropskega hidrološkega načrta, s katerim bi zagotovili oskrbo z vodo in njeno distribucijo po vsej EU, ter k ustanovitvi agencije EU za kmetijstvo in podeželsko gospodarstvo, da bi zagotovili zaščito kmetijstva in podeželskega gospodarstva v postopkih odločanja EU.

Organizatorji imajo po današnji prijavi na voljo šest mesecev, da začnejo zbirati podpise. Če evropska državljanska pobuda v enem letu zbere milijon podpisov podpore iz najmanj sedmih različnih držav članic, se mora Komisija odzvati.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
24. januar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji