Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice21. september 2021Predviden čas branja: 1 min

Dvestoti robot za razkuževanje

Danes zaznamujemo dostavo dvestotega robota za razkuževanje v okviru ukrepov Evropske komisije za pomoč bolnišnicam v EU pri soočanju s posledicami pandemije COVID-19.

Coronavirus - Disinfection robots for hospitals

S pomočjo razkuževalnih robotov lahko bolnišnice zagotovijo sterilno okolje, ne da bi zaposlene izpostavljale nepotrebni nevarnosti. Robot standardno sobo razkuži v petnajstih minutah. Večina držav članic je do tega trenutka prejela vsaj en robot za razkuževanje.

Čeprav je Komisija novembra lani naznanila nabavo 200 robotov za razkuževanje, je zagotovila še dodatnih 100 robotov, kar pomeni, da bo skupaj podarila 300 robotov za razkuževanje.

»Pomoč državam članicam pri premagovanju izzivov pandemije je še vedno ključna prednostna naloga in te donacije, ki so zelo oprijemljiva oblika pomoči, so odličen primer tega, kaj je mogoče doseči. To je evropska solidarnost v praksi in zadovoljna sem, da bo Evropska komisija podarila še dodatnih sto robotov za razkuževanje bolnišnicam, ki jih potrebujejo,« je izpostavila Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo.

Ukrep omogoča instrument za nujno pomoč. Bolnišnice v EU, ki zdravijo obolele za COVID-19, lahko še vedno izrazijo interes za robote za razkuževanje s pomočjo spletnega obrazca, ki je na voljo tu.

Več:

Več informacij

Datum objave
21. september 2021