Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice23. september 2021Predviden čas branja: 1 min

En polnilnik za vso prenosno elektroniko

Evropska komisija je danes naredila pomemben korak v boju proti e-odpadkom in nezadovoljstvu potrošnikov zaradi različnih, nezdružljivih polnilnikov za elektronske naprave, ki prevladujejo na trgu.

Press conference by Thierry Breton, European Commissioner, on a common charger for electronic devices

V dolgoletnem sodelovanju z industrijo pri prostovoljnem pristopu se je število polnilnikov za mobilne telefone v zadnjem desetletju že zmanjšalo s 30 na tri, vendar še ni bila dosežena dokončna rešitev. Komisija zdaj predlaga zakonodajo za vzpostavitev univerzalne rešitve za polnjenje vseh ustreznih naprav.

Z današnjim predlogom za revidirano direktivo o radijski opremi bodo harmonizirana napajalna vrata in tehnologija za hitro polnjenje: USB-C bodo postala standardna vrata za vse pametne telefone, tablične računalnike, kamere, slušalke, prenosne zvočnike in igralne konzole.

Poleg tega Komisija predlaga ločitev prodaje polnilnikov od prodaje elektronskih naprav. To bo poenostavilo uporabo za potrošnike in zmanjšalo okoljski odtis, povezan s proizvodnjo in odstranjevanjem polnilnikov, kar bo podprlo zeleni in digitalni prehod.

Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo, je povedala: »Evropski potrošniki so bili dovolj dolgo nezadovoljni zaradi nezdružljivih polnilnikov, ki so se jim kopičili v predalih. Industriji smo dali dovolj časa, da poišče lastne rešitve, in zdaj je nastopil čas za zakonodajne ukrepe za univerzalni polnilnik. To je pomembna zmaga za naše potrošnike in okolje ter je v skladu z našimi zelenimi in digitalnimi ambicijami.«

Komisar Thierry Breton, pristojen za notranji trg, je dodal, da bodo z današnjim predlogom evropski potrošniki lahko uporabljali en polnilnik za vso svojo prenosno elektroniko, kar je pomemben korak k večji enostavnosti in zmanjšanju odpadkov.

Več.

Več informacij

Datum objave
23. september 2021