Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice13. april 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Energetska pomoč Ukrajini

V Ukrajino je prispela dostava nujne energetske pomoči, ki se usklajuje prek sheme zasebnih donacij EU.

Energetska pomoč Ukrajini

Avstralska fundacija Minderoo je podarila 169 generatorjev električne energije v vrednosti 1,95 milijona evrov, ki dopolnjujejo 1000 generatorjev, napotenih iz rezerve rescEU v Ukrajino, kot je bilo napovedano ob odprtju vozlišča na Poljskem v začetku tega leta.

EU je tako do zdaj usklajevala dostavo v Ukrajino približno 3000 generatorjev z donacijami iz držav članic, zasebnega sektorja, tretjih držav in lastnih rezerv rescEU.

Hkrati je EU Poljski dodelila 114,9 milijona za nakupe, ki niso namenjeni le podpori ukrajinskemu energetskemu sektorju, temveč tudi obravnavanju morebitnih potreb drugih držav, ki jih je prizadela ruska vojna v Ukrajini.

Generatorji, ki jih dostavlja EU, so različnih velikosti, napajajo lahko posamezna gospodinjstva, večji modeli pa tudi javne stavbe in ključne javne storitve.

»Ta rezerva rescEU, ki jo gosti Poljska, postaja nujna energetska rešilna bilka za Ukrajino. Poljski bi se rad zahvalil za tako ključno vlogo pri pridobivanju pomoči Ukrajini od prvih dni te vojne, pa tudi fundaciji Minderoo, ki je pokazala, da podpora prihaja daleč od evropskih meja,« je poudaril evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

EU si na vseh področjih prizadeva za podporo Ukrajini in njenim prebivalcem z nujno pomočjo. Od začetka vojne je tako tej državi zagotovila 630 milijonov evrov humanitarne pomoči ter več kot 87.000 ton pomoči v naravi, usmerjene prek mehanizma EU na področju civilne zaščite v okviru njene največje operacije doslej.

Več:

Več informacij

Datum objave
13. april 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji