Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice18. oktober 2021Predviden čas branja: 1 min

EU izvozila več kot milijardo odmerkov cepiv proti COVID-19

Evropska unija je v minulih desetih mesecih po vsem svetu izvozila več kot milijardo odmerkov cepiv. Cepiva, proizvedena v EU, so bila poslana v več kot 150 držav na vseh celinah.

Symbolic -  Plasters

Izjava predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen na temo izvoza cepiv.

»Dosegli smo pomemben mejnik pri dobavi cepiv proti COVID-19 v svetu. Evropska unija je v minulih desetih mesecih po vsem svetu izvozila več kot milijardo odmerkov cepiv. Cepiva, proizvedena v EU, so bila poslana v več kot 150 držav na vseh celinah, od Japonske do Turčije, od Združenega kraljestva do Nove Zelandije, od Južne Afrike do Brazilije.

Državam z nizkimi in srednjimi dohodki smo v okviru pobude COVAX dostavili približno 87 milijonov odmerkov. Jasno je, da je Evropska unija največja izvoznica cepiv proti COVID-19. Zmeraj smo cepiva pošteno delili s preostalim svetom. Izvozili smo toliko, kolikor smo dostavili državljanom EU. Dejansko se vsaj vsako drugo cepivo, proizvedeno v EU, izvozi.

Istočasno je EU omogočila cepljenje naših državljanov in sedaj je v EU polno cepljenih več kot 75 % odraslih. Toda od vsega začetka smo ostali odprti za svet in smo še naprej izvažali, tudi ko je bilo cepiv doma malo. Ker smo vedeli, da bomo lahko COVID-19 premagali le, če se bomo proti njemu borili povsod. In storili bomo še več.

Skupaj z ameriškim predsednikom Bidnom si prizadevamo, da bi bilo do naslednjega leta cepljenih 70 % svetovnega prebivalstva. To nam bo pomagala doseči Agenda EU-ZDA za boj proti globalni pandemiji. EU že opravlja svoj del naloge.

Poleg našega izvoza bo EU v naslednjih mesecih darovala vsaj 500 milijonov odmerkov najbolj ranljivim državam. Toda več morajo storiti tudi druge države. Tesno sodelujem z italijanskim predsednikom vlade Mariom Draghijem in predsednikom Bidnom, da bi zbrali podporo voditeljev skupine G20 – ki se bodo sestali naslednji teden v Rimu – ambicioznemu cilju, ki je premagati svetovno pandemijo.«

Več:

 

Več informacij

Datum objave
18. oktober 2021