Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice22. maj 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

EU mora okrepiti znanja in spretnosti na področju kibernetske varnosti

Iz danes objavljene raziskave Eurobarometer izhaja, da se pomanjkanje kibernetskih znanj in spretnosti povečuje ter, da je potrebnih več strokovnjakov za kibernetsko varnost in dvigniti tovrstno ozaveščenost v vseh podjetjih po vsej EU.

 9. dialog o kibernetskih vprašanjih, ki ga organizirajo EU in ZDA (moški, ki gleda računalniški ekran)

To je v skladu z nedavnim poročilom o predvidevanju, ki ga je objavila Agencija EU za kibernetsko varnost in v katerem je bilo ugotovljeno, da je vrzel v kibernetskih znanjih in spretnostih tesno povezana s kibernetskimi grožnjami. To predstavlja veliko grožnjo delovanju omrežij in informacijskih sistemov ter enotnemu trgu kot celoti.  

Komisija je pred enim letom ustanovila akademijo za kibernetske veščine, da bi okrepila sinergije med zasebnimi in javnimi pobudami na evropski in nacionalni ravni za obravnavanje potreb trga dela na področju kibernetske varnosti in njegove odpornosti. Poleg tega je Komisija v platformo akademije vključila mrežo Women4Cyber, da bi se dejavno borila proti stereotipom na podlagi spola na področju kibernetske varnosti.  

Komisija je letos namenila 10 milijonov evrov za podporo projektom, katerih cilj je izvajanje programov usposabljanja na področju kibernetskih spretnosti za MSP, zagonska podjetja in javni sektor. S tem se je skupni znesek naložb od leta 2021 v projekte in pobude za podporo kibernetskim spretnostim skupaj z državami članicami in partnerji iz zasebnega sektorja povečal na približno 600 milijonov evrov. Jeseni letos bodo na voljo nove možnosti financiranja.

Več:

Več informacij

Datum objave
22. maj 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji