Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice19. julij 2022Predstavništvo v Sloveniji

EU podpisala pogodbo za dobavo zdravila remdesivir

Evropski organ za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere HERA je za zdravljenje COVID-19 danes s farmacevtskim podjetjem Gilead podpisal novo okvirno pogodbo o skupnem javnem naročilu za dobavo zdravila Veklury (remdesivir).

Coronavirus - Vaccination, Austria

Evropski organ za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere HERA je za zdravljenje COVID-19 danes s farmacevtskim podjetjem Gilead podpisal novo okvirno pogodbo o skupnem javnem naročilu za dobavo zdravila Veklury (trgovsko ime za remdesivir). To je druga okvirna pogodba za to terapevtsko zdravljenje, prva se je končala aprila letos. V skupnem javnem naročilu sodeluje 22 držav članic EU, v okviru katerih lahko kupijo do 2.250.000 vial.

Komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je dejala: »Komisija si od začetka pandemije neutrudno prizadeva, da bi evropskim pacientom olajšala dostop do medicinske opreme in zdravljenja. COVID-19 je še vedno z nami in še naprej bomo zagotavljali, da imamo poleg cepiv na voljo tudi potrebne terapevtike za zdravljenje tistih, ki to potrebujejo. «

V EU se lahko remdesivir uporablja za zdravljenje COVID-19 pri odraslih in mladostnikih s pljučnico, ki potrebujejo dodatni kisik, ter pri odraslih, ki sicer ne potrebujejo dodatnega kisika, a zanje obstaja povečano tveganje za napredovanje v hud COVID-19.

Več:

Več informacij

Datum objave
19. julij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji