Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. februar 2023Predstavništvo v Sloveniji

EU pomaga Turčiji in Siriji po rušilnem potresu

Rušilni potres, ki je včeraj pretresel Turčijo in Sirijo, je zahteval več tisoč življenj, veliko ljudi pa je ujetih pod ruševinami. 

EU pomaga Turčiji in Siriji po rušilnem potresu

Potem ko je Turčija aktivirala mehanizem EU na področju civilne zaščite, je 19 držav članic EU (Avstrija, Bolgarija, Ciper, Češka, Estonija, Francija, Hrvaška, Nemčija, Grčija, Madžarska, Italija, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Slovenija in Španija) skupaj z Albanijo in Črno goro v sodelovanju s centrom EU za usklajevanje nujnega odziva in turškimi organi na teren že poslalo reševalne ekipe. 

11 od 25 ekip za iskanje in reševanje je že prispelo na najbolj prizadeta območja v Turčiji. Poleg tega sta bili prek mehanizma EU na področju civilne zaščite v Turčijo poslani tudi dve zdravstveni ekipi, da bi zagotovili nujno zdravstveno oskrbo prizadetim. Evropske države so zaenkrat ponudile skupno 1185 reševalcev in 79 psov za iskanje.

Center EU za usklajevanje nujnega odziva je zbral tudi skupino strokovnjakov na področju civilne zaščite iz 11 držav članic EU, ki je bila nemudoma napotena v Turčijo za operativno podporo aktivnostim na terenu.

EU je v Siriji v stiku s svojimi humanitarnimi partnerji na terenu in financira humanitarne organizacije, ki sodelujejo pri iskanju in reševanju na prizadetih območjih, hkrati pa zagotavljajo vodo in sanitarne storitve ter razdeljujejo odeje in higienske izdelke. Prav tako ocenjujejo raven škode in potreb v Siriji po včerajšnjem potresu, da bi prilagodile svoj odziv. EU proučuje vse razpoložljive možnosti za napotitev dodatnih virov znotraj Sirije v podporo prizadetemu prebivalstvu.

Več:

Več informacij

Datum objave
7. februar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji