Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. september 2022Predstavništvo v Sloveniji

EU povečala podporo zagovornikom človekovih pravic

Človekove pravice so po vsem svetu vse bolj ogrožene, zato Evropska unija krepi svoji podporo na tem področju.

Visit of human rights defenders beneficiaries of the EU Human Rights Defenders Mechanism, and representatives of the ProtectDefenders.eu consortium to the European Commission

Evropska komisarka za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen je tako danes podpisala zavezo o znatnem povečanju sredstev za novo fazo mehanizma EU za zagovornike človekovih pravic, ki znašajo 30 milijonov evrov za obdobje 2022–2027.

»Evropska unija se zavzema za človekove pravice, temeljne svoboščine in demokracijo po vsem svetu. Zagovorniki človekovih pravic so ključni partnerji EU pri uresničevanju človekovih pravic na terenu. Zaradi vse hujšega zatiranja temeljnih pravic in svoboščin je njihovo življenje danes vse bolj ogroženo. Ti pogumni posamezniki, ki tudi v najnevarnejših in najtežjih razmerah zagovarjajo univerzalne pravice, lahko računajo na podporo Evropske unije. Mehanizem EU za zagovornike človekovih pravic bo še naprej reševal življenja, ščitil zagovornike človekovih pravic in podpiral delo na področju človekovih pravic,« je ob tem poudarila komisarka.

S sredstvi EU v višini 35 milijonov evrov je mehanizem EU za zagovornike človekovih pravic od leta 2015 v prvih dveh fazah pomagal več kot 55.000 ogroženim zagovornikom človekovih pravic in njihovim družinskim članom v več kot 120 državah. Več kot polovica upravičencev je zagovornikov pravic žensk in spolnih manjšin, podporo pa prejema tudi vse več zagovornikov okoljskih in zemljiških pravic ter pravic domorodnih ljudstev.

Več:

Več informacij

Datum objave
29. september 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji