Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Odnosi EU z Rusijo

Pred zasedanjem Evropskega sveta, ki bo potekalo prihodnji teden, sta Evropska komisija in Visoki predstavnik Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko predstavila skupno sporočilo o odnosih EU z Rusijo.

Press conference of Josep Borrell Fontelles, Vice-President of the European Commission, on the Communication of the way forward in EU-Russia relations

Skupno sporočilo o odnosih EU z Rusijo obsega priporočila o krepitvi izvajanja politike EU do Rusije.

»EU in Rusijo povezujejo zgodovina, geografija in ljudje. Naši odnosi so zapleteni. Opredeliti moramo izzive in izkoristiti priložnosti. Namerne odločitve in agresivna dejanja ruske vlade so povzročila negativno spiralo. Upravljanje odnosov med EU in Rusijo je še vedno ključni strateški izziv za EU. EU mora zato še naprej delovati enotno in dosledno ter braniti naše temeljne vrednote in interese,« je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Visoki zunanjepolitični predstavnik in podpredsednik Evropske komisije Josep Borrell je dodal, da bi bilo potrebno iskati načine, kako bi postopoma vzpostavili bolj predvidljive in stabilne odnose.

Skupno sporočilo vključuje pregled stanja izvajanja petih vodilnih načel, ki usmerjajo odnose EU z Rusijo, in sicer: (1) polno izvajanje sporazumov iz Minska; (2) okrepitev odnosov z vzhodnimi partnericami EU in drugimi sosednjimi državami; (3) povečanje odpornosti EU; (4) selektivno sodelovanje z Rusijo o vprašanjih, ki so v interesu EU; (5) potreba po udeležbi v medosebnih stikih in podpori ruske civilne družbe.

Več:

Več informacij

Datum objave
16. junij 2021