Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. junij 2021

Eurobarometer: 75 % vprašanih meni, da so cepiva proti COVID-19 edini način za končanje pandemije

Podatki raziskave Eurobarometer, ki je bila izvedena konec maja, kažejo, da tri četrtine vprašanih na ravni EU27 meni, da so cepiva proti COVID-19 edini način za končanje pandemije (v Sloveniji 58 %).

Coronavirus - Vaccination, Luxembourg

Kar 69 % vprašanih na ravni EU27 se je že cepilo ali se želi cepiti čim prej (v Sloveniji 49 %), pri čemer je 79 % takšnih, ki se nameravajo cepiti do konca letošnjega leta.

Kljub vsemu pa je glede cepljenja mogoče ugotoviti pomembne razlike med državami članicami in starostnimi skupinami, kjer je moč največ neodločnosti zaznati pri mlajših od 45 let.

V povprečju 70 % vprašanih na ravni EU27 meni, da igra EU ključno vlogo pri zagotavljanju cepiv proti COVID-19 v njihovi državi (v Sloveniji 65 %). Nekaj več je takšnih, ki so zadovoljni z načinom, kako je EU upravljala s strategijo cepljenja (47 % zadovoljnih, 45 % nezadovoljnih), nekoliko bolj pa so kritični do tega, kako so s strategijo upravljale nacionalne vlade (46 % zadovoljnih, 49 % nezadovoljnih). V Sloveniji je s tem, kako je EU upravljala strategijo cepljenja zadovoljnih 46 % vprašanih (nezadovoljnih 48 %), medtem ko je 28 % vprašanih zadovoljnih (69 % nezadovoljnih), kako je s strategijo upravljala nacionalna vlada.

Več:

 

 

 

Več informacij

Datum objave
17. junij 2021