Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice13. julij 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Eurobarometer o korupciji

Danes objavljena raziskava Eurobarometer o korupciji kaže resno zaskrbljenostdržavljanov in podjetijv EU: za 68 %državljanov in 63 %podjetij je korupcijaše vedno razširjen pojav v njihovi državi.

Eurobarometer 2022 korupcija

Danes objavljena raziskava Eurobarometer o korupciji kaže resno zaskrbljenost državljanov in podjetij v EU: za 68 % državljanov in 63 % podjetij je korupcija še vedno razširjen pojav v njihovi državi.

Samo manjšina vprašanih (37 %) meni, da se protikorupcijski ukrepi izvajajo nepristransko in brez prikritih namenov. Približno tretjina jih je mnenja, da je dovolj uspešnih pregonov za odvračanje ljudi od koruptivnih praks (34 %) ter da so prizadevanja nacionalnih vlad za boj proti korupciji učinkovita (31 %). 31 % jih je odgovorilo, da sta preglednost in nadzor nad financiranjem političnih strank v njihovi državi zadostna.

Komisija je maja predstavila predlog direktive o odvzemu in zaplembi premoženja, ki bi omogočila, da se storilcem kaznivih dejanj odvzamejo nezakonito pridobljene koristi in omejijo možnosti za storitve nadaljnjih kaznivih dejanj. Poleg tega je lani začelo delovati Evropsko javno tožilstvo, ki je že zaseglo za več milijonov evrov nezakonito pridobljenega premoženja.

Več:

Več informacij

Datum objave
13. julij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji