Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. oktober 2021Predviden čas branja: 1 min

Eurobarometer o kratkoročnih najemih nastanitev

Danes objavljena raziskava Eurobarometra o kratkoročnih najemih nastanitev razkriva, da kratkoročni najemi sicer pomagajo izboljšati privlačnost ponudbe turističnih storitev v EU, vendar je treba razmisliti o vplivih na širšo skupnost.

Environment - "LIFE" Programme 

Rezultati raziskave poudarjajo pomembnost uravnoteženega razvoja sektorja kratkoročnih najemov. To pomeni ohranjanje priložnosti za inovativne platforme in mala in srednja podjetja kot ponudnike storitev, ob spoštovanju ciljev javne politike, kot so razpoložljiva in cenovno dostopna stanovanja ter varovanje mestnih središč.

Raziskava, ki je bila opravljena septembra 2021 po vsej Evropi, kaže, da 25 % Evropejcev kratkoročni najem nastanitve opravlja prek spletnih platform (v Sloveniji 37 %); pri tem je 89 % vseh vprašanih imelo pozitivno izkušnjo in bi ta način priporočili tudi drugim (v Sloveniji 93%).

Kot razloge, zakaj so ob ponudbi različnih oblik namestitve izbrali ravno kratkoročni najem nastanitev, vprašani izpostavljajo boljše cene (63 %), boljšo oskrbo (49 %) in boljše lokacije (43 %).

Boljše cene (59 %), boljšo oskrbo (46 %) ter boljše lokacije (41 %) so navedli tudi vprašani iz Slovenije.

Hkrati lahko hiter porast teh storitev vpliva tudi preko meja turističnega ekosistema. Namreč 45 % vprašanih meni (tudi v Sloveniji 45 %), da je porast nevšečnosti v obliki hrupa, gneče in odpadkov posledica kratkoročnih najemov. Prav tako 42 % vprašanih (v Sloveniji 39 %) meni, da kratkoročni najemi vplivajo na višje cene in razpoložljivost stanovanj.

Rezultati raziskave bodo prispevali k oceni Komisije glede ustreznosti možnih novih regulativnih ukrepov, kot je bilo napovedano v nedavnem delovnem dokumentu. Prav tako bodo dopolnjevali povratne informacije deležnikov, ki se pridobivajo prek sedaj odprtega javnega posvetovanja na temo kratkoročnih najemov nastanitev.

Danes objavljene ugotovitve bodo predstavljene ta petek na prvi od dveh spletnih delavnic o trgu kratkoročnih najemov.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
20. oktober 2021