Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. december 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Raziskava Eurobarometer: Evropejci in Evropejke podpirajo digitalna načela

Po podatkih posebne raziskave Eurobarometer, izvedene septembra in oktobra 2021, velika večina državljank in državljanov EU meni, da bodo imeli v prihodnosti internet in digitalna orodja pomembno vlogo.

Digital EU
EU

Ugotovitve raziskave kažejo, da 81 % Evropejk in Evropejcev ter 80 % Slovenk in Slovencev meni, da bodo do leta 2030 digitalna orodja in internet pomembni v njihovem življenju. Več kot 80 % vprašanih v EU in Sloveniji se strinja, da jim bo njihova uporaba prinesla vsaj toliko prednosti kot slabosti.

Največjo zaskrbljenost državljanke in državljani EU izražajo na področjih kibernetskih napadov in kibernetske kriminalitete (56 %), varnosti in dobrega počutja otrok na spletu (53 %) ter uporabe osebnih podatkov in informacij v podjetjih ali javnih upravah (46 %). V Sloveniji zaskrbljenost nad kibernetskim kriminalom izraža 49 % vprašanih, nad varnostjo in počutjem otrok 58 % ter nad uporabo osebnih podatkov 43 %.

Kot kaže raziskava, večina državljank in državljanov EU ter 56 % Slovenk in Slovencev meni, da EU dobro varuje njihove pravice v spletnem okolju. Kljub temu se znatno število (skoraj 40 %) na ravni EU in 18 % vprašanih v Sloveniji ne zaveda, da bi bilo treba njihove pravice, kot so svoboda izražanja, zasebnost ali nediskriminacija, spoštovati tudi na spletu.

Velika večina (82 %) državljank in državljanov EU meni, da je koristno, da Evropska unija opredeli in spodbuja skupno evropsko vizijo o digitalnih pravicah in načelih. Trditev je podprlo 83 % vprašanih v Sloveniji.

90 % anketiranih v EU ter 94 % v Sloveniji se zavzema za vključitev načela, da bi morali biti vsi, vključno z invalidi ali osebami, ki jim grozi izključenost, upravičeni do lahko dostopnih in uporabniku prijaznih digitalnih javnih storitev.

Več informacij

Datum objave
7. december 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji