Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice26. november 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Evropa in Azija krepita sodelovanje za močnejše okrevanje po COVID-19

Evropa in Azija s 13. azijsko-evropskim vrhom (ASEM), ki poteka 25. in 26. novembra, potrjujeta partnerstvo in prizadevanja za močnejše okrevanje po pandemiji COVID-19. Vrh se odvija v virtualni obliki iz Phnom Penha v Kambodži.

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, in the 13th Asia-Europe Meeting (ASEM), via videoconference

Na vrhu z naslovom ''Krepitev multilateralizma za skupno rast'' so se zbrali voditelji držav ali vlad 30 evropskih držav in 20 azijskih partnerjev, predstavniki Evropske unije in generalni sekretar Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN).

Evropsko unijo sta na vrhu zastopala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Voditelji so razpravljali o svetovnih izzivih in trajnostnem socialno-ekonomskem okrevanju po pandemiji COVID-19, da bi se dogovorili o načinih za zagotovitev zelenega okrevanja ter okrepili sodelovanje na področju zunanje in varnostne politike.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v otvoritvenem govoru dejala: »Azijsko-evropsko srečanje je že več kot 25 let najcelovitejši forum za partnerstvo med Azijo in Evropo. To nam je pomagalo pri reševanju velikih izzivov. Za okrevanje po pandemiji bo to partnerstvo v prihodnjih letih še pomembnejše. Skupaj moramo zgraditi bolj trajnosten in pravičen svet ter okrepiti multilateralizem. Zaradi tesne povezanosti Azije in Evrope, imamo v svetu velik vpliv.«

Več:

 

Več informacij

Datum objave
26. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji