Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice23. september 2021Predviden čas branja: 2 min

Evropejci in Evropejke močno podpirajo znanost in tehnologijo

Danes objavljena raziskava Eurobarometer o odnosu evropskih državljank in državljanov do znanosti in tehnologije ter njunem poznavanju kaže, da 9 od 10 državljank in državljanov EU (86 %) pozitivno ocenjuje skupen vpliv znanosti in tehnologije.

Examples of innovative companies specialized in Portugal

V Sloveniji je takšnega mnenja 85 % vprašanih. Državljani pričakujejo, da bodo številne tehnologije, ki se zdaj razvijajo, pozitivno vplivale na naš način življenja v naslednjih 20 letih, in sicer zlasti sončna energija (92 %), cepiva in boj proti nalezljivim boleznim (86 %) ter umetna inteligenca (61 %).

Sodelujoči v raziskavi iz Slovenije so med tehnologijami, ki se zdaj razvijajo in bodo pozitivno vplivale na naš način življenja v naslednjih 20 letih, po vrstnem redu navedli: sončno energijo (93 %), vetrno energijo (90 %), informacijsko - komunikacijsko tehnologijo (80 %), nanotehnologijo (73 %), cepiva in boj proti nalezljivim boleznim (67 %), raziskovanje vesolja (65 %) umetno inteligenco (61 %), biotehnologijo in genetski inženiring (61 %), jedrsko energijo za proizvodnjo električne energije (53 %) ter izboljšanje kognitivnih funkcij in delovanja možganov (53 %).

Poleg tega rezultati kažejo, da veliko večino (82 %) zelo zanimata znanost in tehnologija ter si želijo na krajih, kot so mestne hiše, muzeji in knjižnice, o tem izvedeti več (54 %). V Sloveniji nova znanstvena in tehnološka odkritja vzbudijo zanimanje pri  80 % vprašanih.

Na številnih področjih so se v zadnjih letih državljanke in državljani EU začeli bolj zanimati za znanost in tehnologijo, povečala so se njihova pričakovanja v zvezi s tem in se bolj vključujejo vanju.

Anketiranci kot odgovor na vprašanje, na katerih področjih lahko z raziskavami in inovacijami dosežemo spremembe, najpogosteje omenjajo zdravje in zdravstveno oskrbo ter boj proti podnebnim spremembam. Ti rezultati so v skladu z vse večjim zanimanjem za nova medicinska odkritja, ki se je od leta 2010 povečalo z 82 % na 86 % (v Sloveniji z 81 % na 83 %).

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je povedala: »Na splošno pozitiven odnos do znanosti in tehnologije je spodbuden, saj sta ti področji bistveni za odzivanje na koronavirus, podnebne spremembe, izgubo biotske raznovrstnosti in številne druge pereče izzive. Hkrati se moramo odzvati na pomisleke državljank in državljanov, da koristi, ki jih prinašata znanost in tehnologija, niso enakomerno porazdeljene, nameniti več pozornosti vidikom spola v raziskovalnih vsebinah ter raziskati, kako izvajati raziskave in inovacije z večjo vključenostjo državljank in državljanov ter drugih deležnikov.«

Danes objavljena raziskava Eurobarometer je največja doslej objavljena raziskava o znanosti in tehnologiji v smislu števila udeležencev (37 103 anketirancev) in držav, vključenih v raziskavo (38 držav, vključno z državami članicami EU, državami kandidatkami za širitev EU, državami Efte in Združenim kraljestvom). Raziskava je bila izvedena med 13. aprilom in 10. majem 2021, predvsem z osebnimi intervjuji.

Več:

Več informacij

Datum objave
23. september 2021