Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. februar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Evropska denarnica za digitalno identiteto

Komisija je danes objavila prvo različico skupnega nabora orodij EU  za izvajanje evropske denarnice za digitalno identiteto (denarnica EUDI).

Evropska digitalna identiteta

Ta tehnična orodja, ki so jih države članice razvile v tesnem sodelovanju s Komisijo, bodo podlaga za izdelavo prototipne denarnice, ki se bo lahko uporabljala za preskušanje v različnih primerih uporabe. Zbirka orodij bo dopolnjevala zakonodajni predlog o zanesljivi in varni digitalni identiteti in je ključni prvi korak, ki bo omogočil oblikovanje trdnega okvira za digitalno identifikacijo in avtentikacijo na podlagi skupnih standardov po vsej EU. Njegov cilj je zagotoviti visoko raven zaupanja v digitalne transakcije v Evropi. Države članice bodo še naprej tesno sodelovale s Komisijo pri stalnem posodabljanju zbirke orodij.

Hkrati Komisija podpira tudi obsežne pilotne projekte s sofinanciranjem v višini do 50 milijonov evrov za obravnavo prednostnih primerov uporabe za denarnico, vključno z dovoljenjem za mobilno vožnjo, e-zdravjem, plačili in izobraževanjem/poklicnimi kvalifikacijami. Pilotni projekti naj bi se začeli izvajati v prvi polovici leta 2023.

Evropska denarnica za digitalno identiteto bo evropskim državljanom in podjetjem zagotovila varen in priročen način za identifikacijo, kadar je to potrebno za dostop do digitalnih storitev. Podatke bodo lahko varno hranili in uporabljali za vse vrste storitev, kot so prijava na letališču, najem avtomobila, odprtje bančnega računa ali prijava v svoj račun na velikih spletnih platformah. Poleg tega bo denarnica EUDI državljanom omogočila shranjevanje dokumentov, kot so mobilno vozniško dovoljenje, poklicna dovoljenja, e-zdravje ali izobraževalna potrdila.

Več:

Več informacij

Datum objave
10. februar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji