Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. maj 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Evropska digitalna identiteta

V veljavo so stopila pravila o vzpostavitvi evropske digitalne identitete. Tlakovala bodo pot, da bodo vsi državljanke in državljani ter prebivalci EU leta 2026 lahko imeli osebno evropsko denarnico za digitalno identiteto.

Evropska digitalna identiteta

V veljavo so stopila pravila o vzpostavitvi evropske digitalne identitete. Tlakovala bodo pot, da bodo vsi državljanke in državljani ter prebivalci EU leta 2026 lahko imeli osebno evropsko denarnico za digitalno identiteto. Taka denarnica bo sestavljena iz mobilne aplikacije, izdane v vsaki državi članici, uporabnikom pa bo omogočila, da se na spletu popolnoma varno identificirajo za dostop do javnih in zasebnih spletnih storitev po vsej Evropi. 

»Začetek veljavnosti pravil o evropski digitalni identiteti je pomemben korak k cilju EU do leta 2030, da se evropskim državljanom omogoči uporaba varne digitalne identitete, ki ohranja zasebnost. To bo državljankam in državljanom omogočilo nadzor nad njihovimi osebnimi podatki v digitalnem svetu in okrepilo tehnološko suverenost Evrope,« je pojasnil evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Denarnica bo korenito spremenila digitalno identifikacijo, pri čemer bo vsak uporabnik lahko uporabljal spletne storitve, izmenjeval digitalne dokumente, kot je mobilno vozniško dovoljenje ali e-recept, odprl bančne račune ali izvajal plačila s popolnim nadzorom nad osebnimi podatki.

Več:

Več informacij

Datum objave
20. maj 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji