Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice26. julij 2021Predviden čas branja: 1 min

Evropska komisija Google pozvala k večji transparentnosti in usklajenosti s pravom EU

Od Googla se pričakuje, da bo Evropsko komisijo in mrežo za sodelovanje na področju varstva potrošnikov obvestil o spremembah svojih poslovnih praks v roku dveh mesecev. 

Visit by Günther Oettinger, Member of the EC, to the United States

Potrošniki morajo biti seznanjeni, kako so rezultati njihovega iskanja v okviru spletnega iskalnika Google razvrščeni in o tem, ali plačila vplivajo na njihovo razvrstitev. Google mora prikazati končne cene letov in hotelov, vključno s pristojbinami ali davki, ki jih je mogoče v razumnih okvirih vnaprej izračunati.

Prav tako bi moral Google ponovno pregledati splošne pogoje storitve Google Store, saj je mreža za sodelovanje na področju varstva potrošnikov ugotovila, da obstaja znatno neravnovesje med pravicami potrošnikov in prodajalcev, in sicer v škodo potrošnikov. Google bi moral ob prijavi nezakonitih vsebin le-te hitreje odstraniti.

«Potrošniki v EU ne smejo biti zavedeni pri uporabi spletnih iskalnikov, ko načrtujejo svoje počitnice. Potrošnike moramo opolnomočiti, da sprejemajo odločitve na podlagi nepristranskih in preglednih informacij,» je dejal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Več:

Celotno sporočilo

Več informacij

Datum objave
26. julij 2021