Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. september 2021Predviden čas branja: 1 min

Evropska komisija korak bliže izdaji 250 milijard evrov zelenih obveznic

Evropska komisija je danes sprejela neodvisno ocenjen okvir za zelene obveznice, s čimer je naredila korak naprej k izdaji do 250 milijard evrov zelenih obveznic ali 30 % celotne izdaje v okviru NextGenerationEU.

Press conference of Johannes Hahn, European Commissioner, on theNextGenerationEU Green Bonds Framework

Okvir vlagateljem v te obveznice zagotavlja, da bodo mobilizirana sredstva dodeljena zelenim projektom, Komisija pa bo poročala o njihovem vplivu na okolje. Zdaj ko je okvir sprejet, bo Komisija oktobra v skladu s tržnimi pogoji kmalu začela prvo izdajo zelenih obveznic.

Evropski komisar za proračun in upravo Johannes Hahn je povedal: »Zaradi namere EU, da do konca leta 2026 izda do 250 milijard evrov zelenih obveznic, bomo postali največji izdajatelj zelenih obveznic na svetu. To je tudi izraz naše zavezanosti trajnostnosti, trajnostno financiranje pa je tako postavljeno v ospredje prizadevanj EU za okrevanje.«

Kot je bilo napovedano v začetku tega leta, je Komisija pregledala tudi svoj načrt za financiranje okrevanja v letu 2021 in potrdila, da namerava letos izdati skupaj približno 80 milijard evrov dolgoročnih obveznic, kar bo dopolnila še s kratkoročnimi menicami EU v višini več deset milijard evrov.

Več:

Več informacij

Datum objave
7. september 2021