Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice11. marec 2021Predviden čas branja: 1 min

Evropska komisija odobrila četrto cepivo proti COVID-19

Evropska komisija je danes izdala pogojno dovoljenje za promet s cepivom proti COVID-19, ki ga je razvilo podjetje Janssen Pharmaceutica NV, ena od družb Janssen Pharmaceutical podjetja Johnson & Johnson. To je četrto cepivo proti COVID-19, odobreno v EU.  Dovoljenje, ki so ga potrdile države članice, je bilo izdano na podlagi pozitivnega znanstvenega priporočila, ki temelji na podrobni oceni Evropske agencije za zdravila (EMA) glede varnosti, učinkovitosti in kakovosti cepiva.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je povedala: „Cepivo podjetja Janssen je četrto odobreno cepivo v portfelju EU, pomagalo pa nam bo okrepiti kampanjo cepljenja v drugem četrtletju 2021. Pri tem cepivu je potreben en odmerek, kar je še en korak bliže našemu skupnemu cilju cepljenja 70 % odraslega prebivalstva do konca poletja.“

Z enoodmernim cepivom podjetja Janssen bodo proti COVID-19 cepljeni starejši od 18 let. Cepivo temelji na adenovirusu, neškodljivem virusu, ki vsebuje „navodila“ virusa, ki povzroča COVID-19. To omogoča celicam v telesu, da proizvajajo beljakovino, edinstveno za virus COVID-19. Imunski sistem osebe prepozna, da ta edinstvena beljakovina ne bi smela biti v telesu, in se odzove z naravno obrambo pred okužbo s COVID-19. Adenovirus iz cepiva se ne more razmnoževati in ne povzroča bolezni.

Na podlagi pozitivnega mnenja agencije EMA je Komisija preverila vse elemente, ki so podlaga za dovoljenje za promet s cepivom, in se pred izdajo pogojnega dovoljenja za promet posvetovala z državami članicami.

Komisija je pogodbo s podjetjem Janssen odobrila 8. oktobra 2020. Podjetje Janssen bo s pogojnim dovoljenjem za promet s cepivom lahko v EU z začetkom drugega četrtletja 2021 dostavilo 200 milijonov svojega enoodmernega cepiva proti COVID-19. Pogodba državam članicam omogoča nakup dodatnih 200 milijonov odmerkov. Prištejemo jih lahko k skupno 600 milijonom odmerkov cepiva družbe BioNTech/Pfizer, 460 milijonom odmerkov cepiva družbe Moderna in 400 milijonom odmerkov družbe AstraZeneca.

Več:

Več informacij

Datum objave
11. marec 2021