Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice28. julij 2021Predviden čas branja: 1 min

Evropska komisija podpisala pogodbo za dobavo zdravila sotrovimab za COVID-19

Sotrovimab sodi med pet obetavnih terapevtikov, ki jih je Evropska komisija predstavila prejšnji mesec in jih pregleduje Evropska agencija za zdravila.

Students and medical researchers at the Université Libre de Bruxelles

Včeraj je Evropska komisija podpisala okvirno pogodbo o skupnem javnem naročilu s farmacevtsko družbo Glaxo Smith Kline za dobavo zdravila sotrovimab (VIR-7831), ki spada med monoklonska protitelesa. Pri razvoju zdravila je sodelovalo tudi podjetje Vir Biotechnology.

Zdravilo se lahko uporablja za zdravljenje bolnikov s koronavirusom, pri katerih so prisotni blažji simptomi in ne potrebujejo dodatnega kisika, vendar obstaja tveganje za hud potek bolezni. Študije kažejo, da lahko zgodnje zdravljenje zmanjša število bolnikov, pri katerih bi se razvila hujša oblika bolezni oziroma bi bilo potrebno bolnišnično zdravljenje ali sprejem v enote intenzivne nege.

«V naši strategiji za terapevtike proti COVIDU-19 smo se zavezali, da bodo oktobra odobreni vsaj trije novi terapevtiki. Sedaj pripravljamo drugo okvirno pogodbo, ki bolnikom omogoča zdravljenje z monoklonskimi protitelesi. Varni in učinkoviti terapevtiki bodo, poleg cepiv, ključni pri vračanju Evrope v novo normalnost,» je dejala evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kiriakides.

Več:

Celotno sporočilo

Več informacij

Datum objave
28. julij 2021